Pentru un Tort cu crema de vin cu diametrul de 26 cm sunt necesare urmatoarele ingrediente :
Pentru aluat :
- 200 grame faina
- 100 grame unt
- 3 linguri zahar
- 1 ou
- 1 praf de sare
Pentru decorat :
- 3 linguri jeleu de mere
- 4 galbenusuri
- 150 grame zahar
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
- 4 linguri zeama de lamaie si portocala
- 7 foi de gelatina alba
- 375 ml vin alb
- 500 grame frisca
- Zahar pudra si fursecuri
Timp de preparare : 25 minute, plus 6 ore timp de racire
Timp de coacere la cuptor : 15-20 minute
Daca vreti sa faceti tortul pentru COPII, inlocuiti vinul cu 350 ml suc de struguri si 40 ml zeama de lamaie !
MOD DE PREPARARE :
- Se framanta faina cu untul, zaharul, oul si sarea - pentru aluat. Acesta se lasa 30 minute la rece. Se tapeteaza 2 tavi cu hartie de copt. Se incinge cuptorul la 180°C (160°C cu ventilator sau treapta 2-3). Se intinde aluatul si se decupeaza 2 blaturi cu diametrul de 26 cm. Se aseaza in tavi, se inteapa de mai multe ori si se coc 15-20 minute.
- Se lasa blaturile sa se raceasca si se taie marginile neregulate. Unul dintre blaturi se unge cu jeleu si se fixeaza inelul unei forme rotunde de tort in jurul sau.
- Se bate o crema din 130 grame zahar, coaja de lamaie si sucul de fructe in bain-marie ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Bain-Marie ), pana se ingroasa. Se inmoaie gelatina in apa rece. Se incalzesc 3 linguri de vin alb si se dizolva gelatina. Aceasta se adauga la crema, impreuna cu restul de vin, dupa care se amesteca. Se acopera crema si se pune la rece.
- Frisca se bate spuma. Un sfert din frisca se indulceste cu zaharul ramas si se toarna intr-un cornet cu sprit. Restul de frisca se adauga la crema de vin. Se toarna crema pe blatul de tort si se pune la rece.
- Cel de-al doilea blat se taie in 16 felii ( de la centru spre exterior - vezi foto ), dupa care se aseaza peste crema.
- Se tine tortul la rece circa 6 ore. Se orneaza cu zahar pudra, frisca si fursecuri.
POFTA BUNA !
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Parerea dumneavoastra: